Winkelwagen  

product (leeg)
Facebook Winactie

Nieuwsbrief

Twitter icon

Mijn tweets

Laden

Nieuwsitems in de krant, op tv of op internet over Champagne en andere wijnen!

 

5 februari 2013 

 

Wijn op Kamertemperatuur

Veel wijnen, in het bijzonder rode, worden over het algemeen gezegd worden geserveerd in "kamertemperatuur". Maar wat betekent "kamertemperatuur" eigenlijk? Deze standaard werd eigenlijk opgericht in Europa lang voor centrale verwarming / lucht werd uitgevonden. Dus, tenzij u op dit moment leven in een stenen kasteel ergens in Noord-Europa, uw standaard "kamertemperatuur" is waarschijnlijk een stuk warmer dan het toen was.

Het probleem met een warme wijn op kamertemperatuur  is dat je een zeer sterke en scherpe "alcohol" smaak krijgt en we missen de smaken, die ontworpen zijn om te worden geproefd in die wijn.

 

Start het dienen van uw rode wijnen iets koeler. Ongeveer 14 graden is een veilige gemiddelde voor rode wijnen. Eigenlijk is “keldertemperatuur” een betere term. Een eenvoudige oplossing om uw rode wijnen af te laten koelen is, door het openen van de fles. Gebruik dan de wijn flesstoppers van Champagne in a Box. Stop de flessen in een koeler met ijs en na een kwartier zal het op perfecte keldertemperatuur. Haal de fles uit koeler en laat deze nog een kwartier rusten, voordat u de  rode wijn serveert!

 

Bron: Corkcicle

 

30 januari 2013

Champagne en Bourgogne staan niet meer op de lijst van werelderfgoed van UNESCO 

De twee Franse wijnstreken Champagne en Bourgogne die hoopten op een plekje op de Lijst van Werelderfgoederen van UNESCO, hebben te horen gekregen dat hun kandidatuur niet doorgaat. Althans voor nu. In 2015 zullen de twee Franse wijnstreken gewoon weer meedingen voor een plekje op de lijst van UNESCO. Maar worden ingediend als kandidaat is nog geen garantie: alle 21 lidstaten van de World Heritage Commissie moeten overtuigd zijn van de geschiktheid van een kandidaat. 

Bron: Nu.nl

 

19 november 2012

 

Wijn Applicatie: MyWineLibrary

 

 De wijn app MyWineLibrary is momenteel in de iTunesstore te downloaden. De versie die je nu kunt dowloaden is versie 1.03.

 

De naam zegt het al: Deze wijn app is een wijnbieb. In deze wijn app kun je gemakkelijk de wijnen die je hebt gedronken, opslaan.  Je kunt een foto nemen van de fles wijnen of een reeds genomen foto van je gedronken fles, toevoegen. Vervolgens kun je het desbetreffend land toevoegen. Ook hier (zoals vaak, te vaak) krijg je een lange lijst met landen waaruit je kunt kiezen. Fijn is dat de eerste 12 landen van de lange lijst daadwerkelijk ook bekende wijnlanden zijn, maar heb je een wijn uit bijvoorbeeld  Hongarije dan zul je een eind naar beneden moeten scrollen en kom je langs allerlei exotische bestemming als Barbados, de Kaaimaneilanden,  maar ook Bahrein, Colombia en Haïti. 

My Wine Library

Link naar de applestore: https://itunes.apple.com/app/id545705112 

 

26 september 2012

Efgenaam Champagnehuis Traittinger  is overleden

Jean Taittinger, erfgenaam van het Franse champagnehuis Taittinger en politicus, is zondag op 89-jarige leeftijd overleden en inmiddels in kleine kring begraven. Dat heeft zijn zoon Frantz Taittinger woensdag tegen persbureau AP gezegd.

Jean Marie Pierre Hubert Taittinger werd op 25 januari 1923 geboren. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi's en ging daarna de politiek in. Hij was onder president Georges Pompidou minister van justitie en van 1950 tot 1970 burgemeester van Reims, in de regio Champagne. Taittinger was ook jarenlang lid van het Franse parlement.

Daarnaast was hij erevoorzitter van het champagnehuis Taittinger, dat teruggaat tot 1700.

Bron: Nieuws.NL

 

10 augustus 2012

Wespen maken de beste wijn

Wespen zijn het geheim achter de complexe aroma’s en smaken van wijn. Italiaanse microbioloog Duccio Cavalieri stelt dat de insecten het begin van de gisting veroorzaken. Wanneer de druiven nog aan de stokken hangen, bijten insecten in de vruchten en laten hierbij zogenoemd brouwersgist achter. Vooral wespen zijn hier goed in. Wijnen zouden niet hetzelfde smaken als er geen wespen zouden zijn, is de overtuiging van de hoogleraar. 

Bron: Winelife

 

 

 

12 juli 2012

Alcohol beschremt vrouwen tegen broze botten

Hou je wel van een glaasje wijn bij het eten? Dan is er goed nieuws! Onderzoekers aan de Oregon State Universiteit hebben ontdekt dat het drinken van één of twee glazen wijn of bier per dag een goed effect heeft op de botten van vrouwen na de overgang. Het risico op het ontwikkelen van osteoporose werd duidelijk lager.

Osteoporose wordt veroorzaakt doordat botten hun massa verliezen, en daardoor gevoelig zijn voor breuken. De bottenziekte wordt geassocieerd met hormonale veranderingen na de menopauze. 

Osteoporose

Onderzoekers vonden bewijs van het positieve effect van gematigd drankgebruik bij 40 vrouwen na de overgang die geen geschiedenis hadden van osteoporose. Alle vrouwen dronken regelmatig één of twee alcoholische dranken per dag.

Gedurende een periode van twee weken stopten de vrouwen met drinken. In die periode werd vastgesteld dat het proces waarbij bot wordt afgebroken en vervangen, bij hen sneller ging. Dit is een van de oorzaken van osteoporose. Toen de vrouwen na die twee weken weer begonnen met drinken, ging het botafbraakproces na een dag alweer langzamer.

Gematigd alcohol drinken

“Gematigd drinken als onderdeel van een gezonde levenswijze, met een goed dieet en voldoende beweging, kan goed zijn voor je botten, vooral voor vrouwen na de menopauze,” zei onderzoekster Dr. Urzula Iwaniec van de Oregon State University.

Veel medicijnen die botverlies moeten tegenhouden zijn duur en hebben ongewenste bijwerkingen” zeiden de onderzoekers. Hoewel overmatig alcoholgebruik schadelijk is, kunnen één of twee glazen per dag dus gezond zijn, concludeerden ze.

Dr. Russell Turner, directeur van het Biologisch Laboratorium van de Oregon State Universiteit, zei: "Iedereen verliest bot als ze ouder worden, maar niet iedereen ontwikkelt osteoporose. Door te achterhalen waardoor botten gezond blijven, kunnen we mensen helpen goede keuzes te maken voor hun gezondheid”.

Hoewel het dus gezond is om één of twee glazen wijn of bier te drinken, is het slecht om te veel alcohol te drinken. Voor vrouwen wordt aangeraden niet meer dan één glas per dag te drinken, voor mannen niet meer dan twee glazen. Gevolgen van te veel drinken kunnen zijn: leverziekten, hartproblemen, en doordat hersencellen worden afgebroken bijvoorbeeld problemen met het geheugen en het concentratievermogen.

 

 

9 juli 2012

3000 jaar oude wijn opgegraven

3000 jaar oude wijn

In een graf van een edelman in de provincie Shaanxi in het noordwesten van China is een 3000 jaar oude wijn in een bronzen vat ontdekt. Daarmee is het de vroegste vondst van wijn in de Chinese geschiedenis. Volgens het Chinese persbureau Xinhua is het een vondst van de West Zhou dynastie (1046 v. Chr. – 771 v. Chr.) in de stad Baoji. Het bronzen vat was een van de zes vaten die in het graf gevonden zijn.

Bron: Wijnplein

 

4 juli 2012

Champagne goed voor bloedvaten

Ze lieten een aantal proefpersonen twee glazen champagne per dag drinken. De wetenschappers zagen de bloedvaten bij de champagnedrinkers lichtjes ontspannen en zagen ook dat deoxidatieve stress in het bloed daalde. Het drinken van een alcoholhoudend fruitdrankje (placebo) had die effecten niet.

Ook in champagne zitten specifieke stoffen die de bloedvaten beschermen, zoals hippur-, protocatechu- en isoferulazuur. Alhoewel dit nog niet onderzocht is geweest, verwachten wetenschappers voor cava en prosecco dezelfde effecten. Je hoeft dus niet al te diep in de portemonnee te tasten.

Bron: ABC Gezondheid

 

 

22 juni 2012

Uitspraken over Champagne van beroemdheden

 

"The feeling of friendship is like that of being comfortably filled with roast beef; love is like being enlivened with champagne" 

 Dr. Samual Johnson (Engelse schrijver)

Dr. Samual Johnson champagne

 

"Some people wanted champagne and caviar when they should have a beer and hotdogs" 

D. Eisenhower (34e president van de Verenigde Staten)

 

Eisenhouwer champagne

 

20 juni 2012

Bekende mannen met losse handjes

Het komt af en toe voor dat een celebrity boos wordt op de pers of in gevecht raakt met een mede-artiest. Het is voor elk mens bijna onmogelijk om zich altijd in te houden, dus ook bekende mannen willen weleens uit hun slof schieten. Wanneer de handjes beginnen te wapperen, is er altijd wel iemand die ervoor zorgt dat de celebrity fights het nieuws halen. 

chrisbrowndrake

Dit gebeurde ook vorige week, toen Chris Brown en Drake met elkaar op de vuist gingen. Volgens ooggetuigen vlogen er flessen champagne door de nachtclub in New York. De ruzie ontstond door een briefje dat Drake aan Chris Brown schreef. Daarop zou hij hebben gezegd dat hij het bed deelt met Rihanna, Chris' ex-geliefde. Dat Chris Brown niet vies is van een beetje slaan, bleek ook al toen Rihanna hem verliet nadat hij haar had mishandeld. 

Bron: vrouwonline


15 juni 2012

3 grootste Bourgognehuis verdacht van grote fraude 

De bekende négociant Labouré-Roi wordt o.a. verdacht van fraude met etiketten, het illegaal mengen van wijnen en het plaatsen van valse medailles op de etiketten. De eonoloog, de administrateur en de twee directieleden Armand en Louis Cottin (resp. 82 en 83 jaar) zijn in verzekerde bewaring gesteld. De fraude speelde zich af tussen 2005 en 2009 en betreft meer dan 2 miljoen flessen wijn. Het bourgognehuis is twee eeuwen oud en exporteert naar 30 landen. 

Klik hier voor het nieuws op de site van Le Bien Public. 

Bron: Le Bien Public

 

De Champagnebar die letterlijk uit de hemel valt

 champagne

MAASTRICHT - ,,Kom op dames, drink eens wat vaker een glas champagne! Het is waanzinnig goed voor vrouwen. Het is de botox voor ons allemaal." Wijnschrijfster en gastro-entertainer Janna Rijpma had vanmiddag in het Pandhof, de statige binnentuin van het al even chique, voormalige kloostercomplex het Kruisherenhotel niet veel moeite om de aanwezige dames aan het champagneglas te laten nippen. De heren nipten trouwens vrolijk mee, want er werd per slot van rekening een klein feestje gevierd: het Kruisherenhotel opende - in samenwerking met het vooraanstaande en tevens oudste champagnehuis Ruinart (1729) - een heuse champagnetuin, met een strak vormgegeven champagnebar als uitgangspunt.

Daarmee heeft de Pandhof jaren na de opening van het Kruisherenhotel eindelijk een vaste bestemming gekregen, aldus hoteldirecteur Berry Gerretsen. De champagnetuin doet dienst als apiritiefruimte, en is na het diner de plek bij uitstek om een afzakkertje - pardon digestief - tot je te nemen, legde hij uit. De champagnebar, waarop met grote letters de naam Ruinart - de huischampagne van het Kruisherenhotel - prijkt, is een paar weken geleden letterlijk uit de hemel komen vallen, vertelde Gerretsen. Met behulp een speciale kraan moest het loodzare gevaarte - dat in Frankrijk speciaal voor het Kruisherenhotel ontworpen is - op zijn plek worden gezet.

Het is tot dusverre de enige Ruinart-champagnebar in Nederland en bij dat feit moest even worden stilgestaan. En omdat champagne niet zomaar een wijn is, maar de koning onder de wijnen, was zo'n beetje de hele butleracademie in Valkenburg leeggetrokken om de nodige flessen Ruinart te openen en te serveren. Bij wijze van verrassing moest één fles worden geopend door degene met een klein stickertje onder zijn of haar glas. Dat was Laura Damoiseaux van VVV Maastricht. Zij kreeg van wijnschrijster Janna Rijpma een spoedcursus sabreren, oftewel een champagnefles openen met één vloeiende beweging van het zwaard. Het werden uiteindelijk vier vloeiende bewegingen, maar dat mocht de (champagne)pret niet drukken. De zojuist ingewijde sabreuse werd ook nog eens gedoopt. Met Ruinart-champagne uiteraard.

Bron: Maastrichtdichtbij.nl

 

Dieven met lading Champagne aan de haal

LE HAVRE -  Dieven hebben in de haven van het Franse Le Havre op klaarlichte dag een oplegger met 5400 flessen Dom Perignon-champagne ter waarde van ruim 4 ton gestolen. Dat heeft de politie vrijdag laten weten.

De dieven gingen brutaal te werk. Ze koppelden de oplegger, die geparkeerd stond op een laad- en losterrein in afwachting van transport, simpelweg achter een truck en reden er mee weg. Dom Perignon is een van de meest prestigieuze champagnemerken van Frankrijk. 

Bron: Telegraaf

 

Lenteakkoord: exit bubbeltax

In het Lenteakkoord is afgesproken dat het onderscheid in het accijnstarief tussen mousserende en niet-mousserende wijn en tussenproducten verdwijnt. Hierdoor zal het accijnstarief voor champagne en ‘bubbeltjeswijn' drastisch dalen. Ook zal de tariefcategorie voor wijn met meer dan 15% vol alcohol komen te vervallen. Hubrecht Duijker was actief voorvechter voor verlaging van de bubbeltax. Hij plaatste het volgende bericht op zijn facebookpagina: ‘Misschien weet je nog dat ik twee jaar terug op mijn website een protestactie ben begonnen tegen de onrechtvaardige bubbeltax. De veel te hoge, eigenlijk discriminerende strafaccijns op mousserende wijn. Welnu, het ziet ernaar uit dat dit initiatief heeft bijgedragen tot het vermoedelijke verdwijnen van deze  belasting. Want ziedaar, in het gisteren gepubliceerde begrotingsakkoord - dat wel nog naar de Tweede Kamer gaat - wordt de accijns op mousserende wijn gelijk gesteld aan die op stille wijn. De accijns daarop wordt helaas verhoogd, met ruim 18 procent, maar desondanks betekent het nieuwe tarief dat de basisbelasting op mousserende wijn gaat dalen van zo'n 260 euro per hectoliter naar  83,56 euro - een verlaging van maar liefst 65 procent. Daar mag best op geklonken worden...’

Bron: Volkskrant

 

6 juni 2012

Dagelijks een glas wijn tijdens zwangerschap schaadt baby niet

Zwangere vrouwen mogen elke dag blijven genieten van een klein glas wijn, want uit recent onderzoek is gebleken dat dit hun kind op latere leeftijd niet schaadt.

Een overmatige consumptie van alcohol tijdens de zwangerschap schaadt baby's en dit kan tot tal van gezondheidsproblemen als gedragsstoornissen, een lager IQ en misvormingen leiden. Deense onderzoekers ontdekten nu dat zwangere vrouwen die tot drie keer meer opnemen dan de aanbevolen hoeveelheid wijn hun kind geen schade berokkenen. Ze volgden 1.628 vrouwen en hun nageslacht vanaf de zwangerschap tot hun kinderen vijf jaar werden. Daaruit blijkt dat de wekelijkse consumptie van acht kleine alcoholische drankjes tijdens de zwangerschap later geen effect heeft op het IQ van de kinderen op vijf jaar, ook trof dit hun aandachtsvermogen, zelfcontrole en organisatievermogen niet. 

wijn tijdens zwangerschap

Geruststelling

Enkel kinderen van moeders die negen of meer drankjes per week opnamen, kregen later met aandachtsproblemen te maken. Veel vrouwen drinken in de eerste weken van de zwangerschap omdat ze niet niet beseffen dat ze zwanger zijn. Daarom raden experts vrouwen aan alcohol helemaal te vermijden tijdens de zwangerschap of heel weinig op te nemen. De richtlijnen zijn niet meer dan twee eenheden per week, wat overeenkomt met één glas wijn. De Deense professor Ulrik Schiøler Kesmodel: "We moedigen toekomstige mama's niet aan te drinken, maar we proberen dames die in de eerste weken hebben gedronken gerust te stellen." 

Volgens gynaecoloog Patrick O'Brien betekenen deze resultaten niet dat je zomaar mag drinken tijdens de zwangerschap. De eerste weken blijf je beter van alcohol af, vanaf 12 weken zwangerschap mag je een of twee keer per week een tot twee eenheden opnemen. 

Twee jaar geleden bleek uit Brits onderzoek dat kinderen van vrouwen die wekelijks tot twee eenheden consumeren minder kans hebben om op vijfjarige leeftijd gedragsproblemen te vertonen in vergelijking met kinderen van mama's die geen druppel alcohol aanraakten tijdens de zwangerschap.

Bron: HLN.BE

 

3 juni 2012

Recordprijs voor oudste Champagne


Een van de oudste champagneflessen ter wereld is vandaag voor een recordbedrag verkocht. De fles Veuve Clicquot uit ongeveer 1825 bracht 30.000 euro op. Een fles Juglar uit dezelfde periode ging voor 24.000 euro van de hand. Dat meldden Finse media.

Het oude record stond op naam van een fles Dom Perignon uit 1959, die drie jaar geleden voor ongeveer 29.000 euro van eigenaar wisselde.

De geveilde flessen waren vorig jaar gevonden in een scheepswrak bij de Aland-eilanden, een Finse archipel in de Oostzee. Het gezonken schip was waarschijnlijk met zijn dure lading op weg naar de toenmalige Russische hoofdstad Sint-Petersburg.

Bron: Volkskrant

 

25 mei 2012

Nieuwe Champagne: IJskoud Moët & Chandon

Het drankje is een van de grootste vernieuwingen in de geschiedenis van de champagne, omdat het met ijs wordt gedronken. De champagne heeft een rijke structuur en bevat zoet en vers rood fruit. De smaak blijft optimaal door de toevoeging van ijs. Moët Ice Impérial past helemaal bij feestelijke momenten. Overdag bij zonnige hotspots of ’s avonds in een club. Het drankje doet je denken aan internationale feestbestemmingen en beachclubs in steden als Rio de Janeiro, Saint-Tropez, Los Angeles en Sydney.

Moet & Chandon Champagne - Moët Ice Impérial

De fles heeft een elegant design en staat helemaal in het teken van dresscode ‘Black tie’. De witte fles heeft een zwarte ‘tie’ en gouden opdruk. Zeker het proberen waard als je in de zomer een middagje doorbrengt bij een luxe beachclub!

Bron: I Love Fashion News

 

24 mei 2012

Bollinger: ‘nieuwe’ fles uit 1846

Op de London International Wine Fair van deze week introduceert Bollinger de nieuwe fles, of beter gezegd herintroduceert de oude fles uit 1846. De nauwere flesopening bevordert het verouderingsproces en ‘will make better wines’. De verhouding van de diameter van de hals van de fles is nu 26 bij 93 milimeter, dat was 26 bij 85 mm. ‘The idea of using the curved shape of this old bottle was to aim for the perfect balance of a small magnum’, zegt Bollinger chef de cave Mathieu Kauffmann. Hij voegt hieraan toe dat het uiterlijk van de fles ‘more pleasing to the eye is than those on the standard bottle’. En: ‘In addition to the aesthetic reasons, using the shape of this new bottle, which is more like a magnum with a narrower neck and a wider base, should very slightly slow down the oxygen exchange and therefore give a better quality wine.’ 

De fles uit 1846 wordt gebruikt voor de hele range van Bollinger: de Special Cuvée waarvan de eerste flessen op de fair werden geïntroduceerd, gevolgd door La Grande Année, La Grande Année Rosé, Bollinger RD and Vieilles Vignes Françaises. La Côte aux Enfants blijft in de traditionele fles.

Bron: Decanter 

mei, 2012

Vrouwen gaan massaal voor witte wijn

Dat laatste verklaart wellicht de populariteit van Champagne onder vrouwen. Het bevat overigens niet alleen weinig calorieën, maar veroorzaakt eveneens geen vlekken.

  Bier is en blijft de favoriete drank onder mannen en vrouwen hebben een sterke voorkeur voor       witte wijn. Dat is op basis van de cijfers uit Drinkwijzer van 2011.

  Bijna 88 procent van de mannen geeft aan voor een biertje te gaan. Bijna driekwart van de       ondervraagden drinkt regelmatig witte wijn. Witte wijn is absoluut favoriet onder vrouwen. Meer     dan 80 procent kiest hiervoor thuis of tijdens het uitgaan. Wel 37 procent van het vrouwelijke geslacht   let op het aantal calorieën dat in het glas zit. 

15 april 2012

Cijfer en Trends

Dat champagne te lijden heeft tijdens de crisis is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat wij hier in Nederland anders met champagne (in de crisistijd ) omgaan dan andere landen in Europa. Zo zijn wij voor het eerst sinds jaren uit de top 10 afzetlanden 'gevallen'.

Afzetland Nederland

De crisis is in 'champagne-land' Nederland goed merkbaar. Waar wij in 2006 nog ruim 4 miljoen flessen soldaat maakten, lag dit aantal in 2011 op 'slechts' 2,4 miljoen. Op zich niet vreemd, want alle landen om ons heen zijn minder gaan consumeren sinds het begin van de crisis. Maar wat wel vreemd is, is het herstel sinds 2008. In 2010 en 2011 zijn alle landen, binnen de top 10, meer gaan drinken behalve Nederland.

Grootste afzetmarkt Champagne

Ook is het opmerkelijk dat de crisis bij lange na niet zo van invloed is geweest op de champagneconsumptie als bij andere landen. In 2007 waren die zelfde cijfers namelijk als volgt. Productie: 339 miljoen waarvan 188 miljoen in Frankrijk bleven. Ze zijn dus wel wat minder gaan drinken (met 2009 als dieptepunt met 181 miljoen flessen), maar zo structureel als in Nederland is het niet geweest.

Opvallende landen

Om even een beeld te geven. China nam in 2006 504.000 flessen champagne af. In 2011 was dit 1,3 miljoen. De stijging is enorm, maar gelet op de grootte van het land zit daar nog veel ruimte voor groei. Dit is vooral ook goed te zien in het feit dat er in 2009 een daling van ruim 35% was en in het jaar daarop een stijging van bijna 90%.

Rusland heeft ook behoorlijke schommelingen meegemaakt. In 2008 gingen er 1,3 miljoen flessen naar toe. Dat aantal halveerde naar zo'n 574.000 in het jaar daarop om in 2011 weer terug te keren naar ruim 1,3 miljoen.Een schrale troost in dit geheel is dat wij in Nederland landen als Rusland en China nog wel achter ons laten. Maar de vraag is hoe lang nog.

Vraag en aanbod

Vaak vragen mensen mij: "Hoe zit dat dan met de productie als de afzet omlaag gaat? Ontstaan er dan geen enorme voorraden?" Daar spelen de Fransen op in door de totale productie omlaag te brengen. Zo ontstaat er geen overschot en blijven vraag en aanbod redelijk bij elkaar in de buurt. 

Zo werd de productie voor 2009 teruggeschroefd naar 293 miljoen flessen terwijl deze in 2007 dus lag op 339 miljoen. Inmiddels is deze weer bijna op het oude pijl met 323 miljoen flessen.

Bron: Champagne Experience

 

 Volg ons ook via:

 Twitter Champagne in a Box             Facebook Champagne in a Box